Pyszne roladki z kapusty pekińskiej – Mój hit na każdym przyjęciu. Super przepis na każdą okazję

Roladki z kapusty pekińskiej są świetnym pomysłem na obiad lub kolację na ciepło.

Niewątpliwą zaletą tej propozycji jest szybki czas przygotowania i łatwość jej przyrządzenia. Warto więc wypróbować nowy pomysł na obiad, czyli roladki z kapusty pekińskiej z nadzieniem pomidorowo-serowym.

Składniki

  • Kapusta pekińska 1 szt.
  • Jajka 4 szt.
  • Mąka pszenna 3 łyżki
  • Przyprawy do smaku
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki
  • Pomidor 2 szt.
  • Twardy ser 200 g
  • Śmietana 3 łyżki
  • Zioła 1 pęczek

Przygotowanie

W czasie zakupów należy zwrócić uwagę, by kupić główkę kapusty pekińskiej z jak największą liczbą rozłożystych liści, z których będzie wygodnie formować roladki. Z główki kapusty oddzielamy liście, ich najtwardszy element rozbijamy tłuczkiem bądź delikatnie ścinamy nożem.

Następnie jajka mieszamy z solą, pieprzem i mąką. Powstałą masę ujednolicamy na gładką masę. Następnie każdy liść obsmażamy na oleju na złoty kolor z obu stron.

Usmażone liście odkładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Następnie przygotowujemy nadzienie roladek. W tym celu kroimy pomidory na małe kawałki, żółty ser traktujemy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy go z posiekanymi ziołami i śmietaną.

Mieszankę doprawiamy także przyprawami do smaku i dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz kładziemy na podsmażonym liściu kapusty po czym zwijamy liść w ciasny rulonik i układamy na talerzyku jeden przy drugim.

Danie jest już gotowe! Można  zajadać. się serowo-pomidorowymi roladkami bez dodatków lub podawać je jeszcze z ulubionym dipem, np. śmietanowym lub czosnkowym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!