Niesamowicie pyszne ziemniaki, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku serwowane z sałatką.

Dziś przygotujemy niesamowicie pyszne ziemniaki, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. A do tego przygotujemy szybką i pyszną sałatkę warzywną. Jestem pewna, że zakochacie się w tym daniu!

Składniki

Na ziemniaki:

  • 5 ziemniaków
  • Sól
  • Czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • Pietruszka

Na sałatkę:

  • Rukola
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Sól
  • Czarny pieprz
  • Ser parmezan
  • 1 łyżeczka sezamu

Przygotowanie

Ziemniaki

Obierz i pokrój 5 ziemniaków na mniejsze kawałki. Umieść ziemniaki w misce, dodaj sól, czarny pieprz, oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj. Weź 2 ząbki czosnku, obierz i zawiń ciasno w folię z odrobiną oliwy z oliwek. Ułóż ziemniaki i zawinięty czosnek na blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Po 25 minutach obróć ziemniaki i piecz przez kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.

Sałatka

W międzyczasie przygotuj sałatkę z rukoli. Dodaj kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych. Dopraw solą i czarnym pieprzem, posyp startym parmezanem oraz sezamem. Wymieszaj wszystko razem.

Sos czosnkowy

Po upieczeniu czosnku, wyciśnij go i zetrzyj. W rondelku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj wyciśnięty czosnek i wymieszaj. Dodaj posiekaną pietruszkę i ponownie wymieszaj. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i polej przygotowanym sosem czosnkowym. Podawaj z przygotowaną sałatką.

Ciesz się pysznym posiłkiem, który jest łatwy do przygotowania i idealny na każdą okazję! Smacznego 😋!

error: Treść zabezpieczona !!