Specyfiką przygotowania ciasta jest to, że masło dodaje się w połowie wyrabiania, po połączeniu z mąką, gdy powstaje gluten. Nadaje to cieście wyjątkową plastyczność i objętość. Masło nadaje wypiekom najlepszy smak i aromat, a olej roślinny sprawia, że gotowy produkt jest bardziej puszysty i nie obciąża ciasta.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na chwilę. Do mleka z rozpuszczonymi drożdżami dodać sól, cukier, ubić jajka trzepaczką lub blenderem na gładką masę. Powstałą płynną masę pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. Następnie wlej do mąki. Zaczynamy wyrabiać ciasto. W procesie wyrabiania ciasta najpierw dodaj roztopione masło.
Dodaj trochę mąki (około 1-2 łyżki), aby lepiej zagnieść ciasto. Ugniatać ciasto. (W moim przypadku robi to za mnie wypiekacz do chleba – tryb ciasta 1 godzina 30 minut). Gotowe ciasto odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce i przystąp do formowania rogali. Uformuj rogaliki jak pokazano na zdjęciu lub w inny sposób.
Gotowy produkt połóż na natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 40-50 minut, następnie posmarować żółtkiem rozcieńczonym 1 łyżeczką mleka i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 C do miękkości (około 25 minut).