Rolada miodowa ze śmietaną. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu. Smak nie do opisania.

Rolada miodowa ze śmietaną – sposób przygotowania

Ciasto można upiec z prostego ciasta z miodem, pokroić na pół, posmarować śmietaną i zwinąć. Nie ma nic lepszego do kawy jak doskonały deser.

Ciasto

  • jajka – 4 szt
  • sól – 1 szczypta
  • cukier – 120 gr
  • miód – 100 gr
  • masło – 60 gr
  • soda – 1 łyżeczka
  • zwykła mąka – 200 gr

Krem

  • masło – 200 gr
  • cukier puder – 150 gr
  • ser śmietankowy – 150 gr
  • cukier wanilinowy lub waniliowy – 1 opakowanie
  • miód – 1 łyżka

Do nawilżania ciasta

  • miód – 1 łyżka
  • woda – 50 ml

Przygotowanie

Włóż jajko, szczyptę soli do miski i zacznij ubijać. Następnie ubij cukier i miód (jeśli jest słodki, podgrzej w kąpieli wodnej) i na koniec roztopione masło. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną i wymieszaj ciasto. Następnie wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.

W przypadku kremu umieść miękkie masło w misce i ubij je. Następnie ubij cukier puder, serek śmietankowy (taki jak Philadelphia), cukier wanilinowy lub waniliowy i miód.

Wyrównaj krawędzie ciała i zachowaj resztę ciasta, nie wyrzucaj go. Arkusz przekroić wzdłuż na 2 cienkie plasterki. Wymieszaj miód z niewielką ilością wody, rozsmaruj go po jednej stronie naleśnika, a następnie rozsmaruj na nim około dwóch piątych kremu. Połóż drugą warstwę na wierzchu, ponownie posmaruj wodą z miodem, a następnie dwiema piątymi kremu. Następnie zwiń ciasto w rulon i włóż do lodówki na godzinę.

Umieść ustawione krawędzie ciasta w blenderze i zmiksuj na okruchy. Następnie resztę kremu rozsmarować na powierzchni bułki, przykleić na nią pokruszone ciasto i ponownie wstawić bułkę do lodówki na co najmniej godzinę.

Następnie pokroić na porcje i podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!