Rolada z polewą cukrową – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.

Rolada z polewą cukrową – sposób przygotowania

Ciasto nr 1

  • jajka – 6 szt
  • cukier granulowany – 120 gr
  • mąka półgruba – 120 gr

Ciasto nr 2

  • jajka – 4 szt
  • cukier granulowany – 80 gr
  • mąka półgruba – 80 gr

Na syrop

  • sok porzeczkowy – 200 ml
  • cukier puder – 150 gr
  • rum – 3 łyżki

Do polewy i nadzienia

  • dżem truskawkowy – 5 łyżek
  • sok z porzeczek – 3 łyżki
  • cukier puder – 300 gr
  • rum – 3 łyżki

Przygotowanie

Wbij jajka na pierwszy arkusz ciasta i oddziel białka od żółtek. Ubij białka i cukier w misce i ubij białka. Następnie wbij do niego żółtka. Na koniec posypać mąką i zagnieść gładkie ciasto.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika do 200°C i piecz ciasto przez około 8 minut. Po upieczeniu zwinąć blachę za pomocą papieru i ponownie zawinąć w ściereczkę.

Przygotuj drugi arkusz dokładnie w taki sam sposób jak pierwszy. Ale zużywa mniej jajek, cukru i mąki, więc będzie cieńszy. Ale nie zwijaj go po upieczeniu. Wręcz przeciwnie, rozłóż pierwszy arkusz, posmaruj go 3 łyżkami dżemu truskawkowego i przykryj drugim arkuszem.

W trakcie pieczenia w rondelku przygotować sok porzeczkowy, dodać cukier i rum. Wszystko zagotować, cukier musi się rozpuścić. Następnie pozwól syropowi ostygnąć. Schłodzony syrop równomiernie rozprowadzić na drugim arkuszu, następnie posmarować 2 łyżkami dżemu truskawkowego i na koniec wszystko zwinąć.

Z cukru pudru przygotować lukier, do którego wlać gorący sok porzeczkowy oraz rum i mieszać do uzyskania papkowatej masy. Następnie pokryj całą roladę glazurą. Jeśli mieszanina nie jest wystarczająco płynna, podgrzej ją w kuchence mikrofalowej. Niech udekorowana rolada stwardnieje i możesz podawać.

error: Treść zabezpieczona !!