Pikantna i pyszna. Nie ma sobie równych: Delikatna przystawka pomidorowa z sosem czosnkowym.

Ta przystawka z pomidorów, czosnku i ziół naprawdę nie ma sobie równych. Podobnych przepisów jest wiele, sama wypróbowałam już z kilkanaście. Ale gdy trafiłam na ten, przestałam już dalej szukać – jest idealny!

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 4 papryki
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 80 g cukru
  • 100 ml octu
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • kolendra, zielone papryczki chili do smaku

Przygotowanie:

Papryki obierz, pokrój w plasterki i włóż do miski blendera. Dodaj obrany czosnek i trochę chili. Zblenduj składniki, aż będą gładkie.

Do powstałej masy dodaj sól, cukier, ocet i olej słonecznikowy (lub oliwę). Dobrze wymieszaj.

Posiekaj zioła (jeśli nie lubisz kolendry, możesz zastąpić ją w całości lub w części pietruszką) i wymieszaj z przygotowanym wcześniej sosem.

Pokrój pomidory na ćwiartki. Umieść trochę sosu na dnie głębokiej miski, a następnie jedną trzecią pomidorów. Układaj naprzemienne warstwy sosu i warzyw. Przykryj i wstaw do lodówki na 2 dni.

Po tym czasie możesz ją podawać z mięsem czy rybą i ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!