Rozpocznij od pokrojenia ogórków na porcje.
Krojenie cebuli powinno odbywać się na półpierścienie.
Ostra papryka powinna być pokrojona w drobne kawałki, a słodka – w paski.
Staraj się marchewkę zetrzeć na grubej tarce lub, alternatywnie, pokrój ją w paski. Dla atrakcyjności kolorystycznej wykorzystaj papryki w różnych kolorach.
Pokrój pomidory na plastry. Po przygotowaniu warzyw, wymieszaj je w dużej misie, dodając zioła, cukier, sól, olej roślinny i drobno pokrojony czosnek.
Gdy już wymieszasz wszystkie składniki, odstaw sałatkę na godzinę ale zaglądaj do niej i mieszaj od czasu do czasu.
Następnie przygotuj sterylizowane słoiki. Włóż do nich warzywa i zalej je marynatą octową.
Dobrze zakręć słoiki i włóż je do dużego garnka wyłożonym na dnie bawełnianym ręcznikiem i zalanym ciepłą wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć słoiki sterylizuj przez 25 minut. Następnie należy obrócić słoiki do góry dnem i owinąć w ciepły koc aby ostygły. Przechowuj sałatkę w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy lub spiżarni.