Nie pozwól, by niepowtarzalny smak domowego salcesonu z golonki przepadł – zapisz przepis już teraz, bo w sklepie nie znajdziesz takiego specjału.

Nazwa tej zimnej przekąski pochodzi z Niemiec, ale salceson to już od dawna tradycyjne danie na polskich stołach.

Do przygotowania salcesonu można wykorzystać dowolne mięso. Ci, którzy lubią lżejsze przekąski, z pewnością polubią wersję z kurczaka, ale salceson z golonki wieprzowej zaspokoi apetyt każdego. Przygotowanie w plastikowej butelce to wygodny sposób, aby uzyskać bardzo aromatyczny i delikatny smak. Ilość przypraw można dostosować do swojego gustu.

Aby przygotować salceson, należy wziąć dwie golonki wieprzowe, umyć i włożyć do dużego garnka. Należy napełnić go wodą, dodać całą cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu według uznania.

Następnie przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Po zmniejszeniu temperatury, usuń pianę łyżką, posolić i gotować przez 3-4 godziny, przykrywając pokrywką, ale nie szczelnie. Co godzinę obrócić mięso w garnku, aby równomiernie się ugotowało. Wyciągnij ugotowane mięso z garnka i pozwól mu ostygnąć.

Następnie ręcznie rozdziel je na duże części, oczyszczając z kości itp. Zetrzyj drobno czosnek, dodaj zmielony pieprz i wymieszaj. Weź plastikową butelkę, odetnij górną część i wrzuć do niej kawałki mięsa naprzemiennie z czosnkiem. Następnie wlej 200-250 ml wody pozostałej z gotowania mięsa przez sito i równomiernie rozprowadź ją po butelce za pomocą łyżki.

Pozostaw salceson na noc w lodówce. Gotową potrawę wyjmij z butelki za pomocą nożyczek kuchennych lub noża i pokrój w plastry. Ułoż je na talerzu – mięso wieprzowe będzie świetnie wyglądać na świątecznym stole.

Dla miłośników pikantnych potraw polecamy dodatek sosu z chrzanu.

error: Treść zabezpieczona !!