Pyszny przepis na tradycyjny, ciężki, lecz kremowy sernik krakowski, który bez problemu możesz wykonać w domowym zaciszu.

Chyba każdy ma taki smak, który nazwałby swoim „comfort food”, czymś, co przynosi nam ukojenie, przenosi w bezpieczne rejony.

Sernik Krakowski jest z pewnością jednym z takich „comfort food” dla wielu z nas. To po prostu smak dzieciństwa, czysta klasyka, którą warto pielęgnować. Prosty przepis tylko do tego zachęca!

Składniki

Ciasto (na spód i kratkę na wierzchu)

  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru pudru
  • pół kostki masła (zimnego)

Masa

  • 8 jajek
  • 1 kg tłustego twarogu
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • ok. pół kostki masła (zimnego)
  • 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki stołowe cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki rodzynek

Przygotowanie

Dokładnie zagniatamy składniki na ciasto, tak aby stworzyły jednolitą masę. Oddzielamy 1/3 ciasta i robimy dwie kulki – obie wkładamy do lodówki na ok. 1h. Większa część będzie służyć jako spód do sernika – wykładamy dno foremki i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Zmielić ser (można też kupić od razu zmielony).

Utrzeć masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Przy ucieraniu powoli dodawać na przemian po jednym żółtku i łyżce twarogu. Do jednolitej masy dodać rodzynki i mąkę. Białka ubić na pianę – ubitą pianę wmieszać delikatnie w masę. Wylać masę na upieczony spód.

Mniejszą kulkę ciasta rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć z nich kratkę na masie. Piec 50-60 min w temperaturze 170 stopni. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!