Poczuj smak dzieciństwa z powrotem – Sernik babci czeka, zapisz przepis i zacznij pieczenie już teraz.
104
Sernik krakowski, który zawsze pozostaje w pamięci jako smak dzieciństwa, uznawany jest za najlepszy, gdy jest ciężki, wilgotny i kremowy.
Przepis ten, przekazywany przez pokolenia, pochodzi od naszych babć i prababć. Ten wyjątkowy sernik wyróżnia się kruchym spodem i kremowym wnętrzem.
Przygotowanie spodu i kratki wymaga następujących składników:
jedno jajko,
dwie łyżki cukru waniliowego,
250 g mąki,
125 g cukru pudru,
125 g zimnego masła.
Aby przygotować masę serową, potrzebne są:
8 jajek,
1 kg tłustego twarogu,
100 g miękkiego masła,
250 g cukru pudru,
3 łyżki stołowe cukru waniliowego,
3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej,
100 g rodzynek.
Składniki dodatkowe to:
1 żółtko i lukier.
Instrukcje przygotowania:
Ciasto na spód i kratkę: Zagnieść wszystkie składniki ciasta, a następnie podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Obie części schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po schłodzeniu, większą część rozwałkować, ułożyć na dnie formy, ponakłuwać widelcem i upiec w 180°C przez 15 minut, po czym ostudzić.
Masa serowa: Ser zmielić trzykrotnie, masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do dużej miski. Po utarciu, stopniowo dodawać po jednym żółtku jajka, a następnie po łyżeczce zmielony twaróg. Ucierać do połączenia składników, dodać mąkę i rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszać z masą serową.
Składanie sernika: Na upieczony spód wylać masę serową. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć kratkę na wierzchu sernika. Kratkę posmarować roztrzepanym żółtkiem dla uzyskania rumianego koloru. Piec w 170°C przez 50-60 minut, a po upieczeniu pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia.
Dekoracja: Po ostygnięciu sernik można udekorować lukrem.