Zaletą tego przepisu jest to, że batony są bardzo łatwe w przygotowaniu. Możesz wypróbować przepis na przykład z różnymi rodzajami sera, co zapewni Ci nowe, fantastyczne smaki. Polecam upiec co najmniej dwie blachy do pieczenia, z doświadczenia wiem, że takich batonów w domu nigdy dość.
Dodatkowo:
Opcjonalnie:
Przygotujemy proste ciasto.
Mąkę przesiej do większej miski i dodaj tłuszcz (ja zwykle go ucieram). Dodaj śmietanę, jajka i sól. Zrobimy sztywniejsze jednolite ciasto.
Pozostaw na zimno na około 60 minut. Następnie wyjmujemy i rozwałkowujemy na desce na grubość ok. 5 mm.
Posmarować jajkiem. Teraz posyp serem – polecam też spróbować sera wędzonego. Możemy również posypać innymi składnikami – kminkiem, sezamem, solą. Pokrój w słupki lub wytnij różne kształty.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w średniej temperaturze na złoty kolor.