Mega smaczne batoniki z kwaśną śmietaną: U nas to hit, nawet 3 puszki to za mało.

Fantastyczna uczta do dobrego filmu lub jako pikantna przekąska na uroczystość.

Zaletą tego przepisu jest to, że batony są bardzo łatwe w przygotowaniu. Możesz wypróbować przepis na przykład z różnymi rodzajami sera, co zapewni Ci nowe, fantastyczne smaki. Polecam upiec co najmniej dwie blachy do pieczenia, z doświadczenia wiem, że takich batonów w domu nigdy dość.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g tłuszczu roślinnego
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g startego sera

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Opcjonalnie:

  • Różne rodzaje sera (na przykład ser wędzony, parmezan, mozzarella…)
  • Nasiona do posypania
  • Kminek
  • Sól gruboziarnista

Przygotowanie:

Przygotujemy proste ciasto.

Mąkę przesiej do większej miski i dodaj tłuszcz (ja zwykle go ucieram). Dodaj śmietanę, jajka i sól. Zrobimy sztywniejsze jednolite ciasto.

Pozostaw na zimno na około 60 minut. Następnie wyjmujemy i rozwałkowujemy na desce na grubość ok. 5 mm.

Posmarować jajkiem. Teraz posyp serem – polecam też spróbować sera wędzonego. Możemy również posypać innymi składnikami – kminkiem, sezamem, solą. Pokrój w słupki lub wytnij różne kształty.

Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w średniej temperaturze na złoty kolor.

Batony są doskonałe, chrupiące i bardzo proste. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!