Zamiast tradycyjnych słodyczy, dzieci wybierają właśnie je. Ich wyjątkowa słodycz i smak sprawiają, że są one doskonałym deserem. Odkrycie, jak długo można przechowywać truskawki, aby cieszyć się ich wspaniałym smakiem, jest fantastyczne! Bez konserwantów, ten słodki, aromatyczny przysmak z świeżych truskawek zdecydowanie przewyższa cukierki. Wypróbowanie go to decyzja, której na pewno nie będziesz żałować!
Wybieramy dojrzałe, ale jeszcze twarde truskawki do kandyzowania. Można usunąć szypułki, ale nie jest to wymagane.
Cukier należy wsypać do garnka, zalać wodą i mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia. Następnie dodajemy truskawki, delikatnie mieszamy i gotujemy nie dłużej niż 3 minuty. Następnie należy całość ostudzić.
Po ostudzeniu syrop przecedzamy do innego garnka, po czym ponownie gotujemy. Truskawki zalewamy wrzącym syropem.
Proces przecedzania i gotowania syropu powtarzamy, ale teraz gotujemy go dłużej, aż osiągnie konsystencję rzadszego dżemu. Następnie zalewamy nim truskawki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze minutę, po czym natychmiast wyłączamy ogień. Odczekujemy, aż wszystko ostygnie, a później wykładamy truskawki na tacę w taki sposób, aby nie dotykały się nawzajem.
Gdy cukierki ostygną, pozostawiamy je do wyschnięcia. Stopień wysuszenia zależy od indywidualnych preferencji, jednak nie powinny schnąć dłużej niż 5 dni. Można je rozłożyć na tackach, przykryć folią spożywczą i w ten sposób zamrozić, lub po wysuszeniu obtoczyć w cukrze pudrze i przechowywać w słoiku, co zapobiegnie ich sklejaniu.