Smażony ryż. Szybki i prosty w wykonaniu przepis, który wykorzystasz nie raz w swojej kuchni
Smażony ryż – procedura przygotowania
Ryż smażony należy już do klasycznych dań kuchni wschodnioazjatyckiej, która z powodzeniem zadomowiła się w czeskich regionach w ciągu ostatniej dekady. Nasze serca słusznie podbiły najróżniejsze warianty smażonego ryżu z mięsem, warzywami i innymi składnikami, pysznie pachnące wschodnimi przyprawami.
Jeśli mamy ochotę na smażony ryż, nie trzeba od razu szukać azjatyckiej restauracji, bo równie dobrze możemy go przyrządzić sami w domu. Jednocześnie można do niego dodać praktycznie wszystko. Przedstawimy Ci podstawowy przepis na smażony ryż z jajkiem, który możesz wykorzystać do innych kulinarnych eksperymentów.
Składniki
- ryż – 400 gr
- woda – 500 ml
- marchewka – 2 szt
- cebula – 2 szt
- jajka – 2 szt
- mielony imbir – 14 / łyżeczki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- oliwa z oliwek – w razie potrzeby
Przygotowanie
Ryż włożyć do osolonej wody i gotować do półmiękkości. Jeśli chcesz, możesz gotować na parze zamiast gotować, w zależności od tego, do czego jesteś przyzwyczajony i co wolisz. Ryż należy przygotowywać przez około 10 minut. W międzyczasie obierz dwie cebule, przekrój je na pół i pokrój w cienkie paski.
Umyj i oczyść również marchewki i pokrój je w cienkie długie paski. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek na kuchence, a gdy będzie gorąca, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. W tym momencie dodaj marchewkę na patelnię i smaż przez kolejne kilka minut. Następnie na patelnię wsypujemy ugotowany ryż, doprawiamy solą, pieprzem i mielonym imbirem i wszystko dokładnie mieszamy. Zamknij pokrywkę i smaż przez kolejne 5 do 7 minut, aż ryż będzie całkowicie miękki.
Jajka wbij do miski i lekko ubij widelcem. Następnie wlej je na patelnię z ryżem i dokładnie wymieszaj. Gdy jajko się zetnie, zdejmij ryż z ognia i podawaj, gdy jest jeszcze świeży. Danie można wzbogacić dodając smażone kawałki kurczaka i ewentualnie kiełkującą fasolę mung oraz inne warzywa, które dodadzą daniu świeżości i cennych witamin.