Strudel makowo-orzechowy z ciasta margarynowego – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Strudel makowo-orzechowy z ciasta margarynowego – sposób przygotowania

Ciasto na strudel makowy lub orzechowy można zamiast tego zrobić z masłem lub olejem i margaryną. Dobrze jest włożyć trochę marmolady do obu nadzień, wtedy wszystko będzie się pięknie trzymać.

Do ciasta

  • jajko – 1 szt
  • cukier – 1 łyżka
  • sól – 1 szczypta
  • skórka z cytryny – od 1 cytryny
  • mleko – 100 ml
  • margaryna – 250 gr
  • świeże drożdże – 15 gr
  • proszek do pieczenia – 1 opakowanie
  • zwykła mąka – 500 gr
  • mleko do smarowania – 1 łyżka
  • jajko do smarowania – 1 szt

Na nadzienie makowe

  • mielony mak – 250 g
  • marmolada – 2-3 łyżki
  • cukier – 2-3 łyżki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • mleko – w razie potrzeby

Do nadzienia orzechowego

  • orzechy włoskie – 250 gr
  • sok z cytryny – z 1 cytryny
  • cukier – 3 łyżki
  • marmolada – 2-3 łyżki
  • mleko – w razie potrzeby

Przygotowanie

Jajka, letnie mleko, cukier, sól, skórkę z cytryny i drożdże umieścić w misce miksera i wszystko wymieszać. Następnie dodać zmiękczoną margarynę i ponownie wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i wyrobić gładkie, nieklejące się ciasto. Podziel go na dwie połowy. Na oprószonym mąką wałku do ciasta rozwałkuj z każdego cienki prostokątny placek, wyrównaj krawędzie kółkiem do pizzy.

Na nadzienie orzechowe weź zmielone orzechy włoskie i dodaj do nich sok z 1 cytryny, oczywiście bez pestek. Posypać cukrem, dodać dżem, ewentualnie trochę gorącego mleka i wymieszać. Na nadzienie makowe weź zmielony mak, dodaj cukier, cukier waniliowy, dżem i ewentualnie trochę gorącego mleka. Dobrze wymieszaj.

Nałóż każdy farsz na jeden naleśnik, a następnie zwiń go w strudel. Następnie oba strudle ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz strudle przez około 30 do 35 minut.

error: Treść zabezpieczona !!