Ciasto na strudel makowy lub orzechowy można zamiast tego zrobić z masłem lub olejem i margaryną. Dobrze jest włożyć trochę marmolady do obu nadzień, wtedy wszystko będzie się pięknie trzymać.
Jajka, letnie mleko, cukier, sól, skórkę z cytryny i drożdże umieścić w misce miksera i wszystko wymieszać. Następnie dodać zmiękczoną margarynę i ponownie wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i wyrobić gładkie, nieklejące się ciasto. Podziel go na dwie połowy. Na oprószonym mąką wałku do ciasta rozwałkuj z każdego cienki prostokątny placek, wyrównaj krawędzie kółkiem do pizzy.
Na nadzienie orzechowe weź zmielone orzechy włoskie i dodaj do nich sok z 1 cytryny, oczywiście bez pestek. Posypać cukrem, dodać dżem, ewentualnie trochę gorącego mleka i wymieszać. Na nadzienie makowe weź zmielony mak, dodaj cukier, cukier waniliowy, dżem i ewentualnie trochę gorącego mleka. Dobrze wymieszaj.
Nałóż każdy farsz na jeden naleśnik, a następnie zwiń go w strudel. Następnie oba strudle ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz strudle przez około 30 do 35 minut.