Już nie trzeba kupować w sklepie bądź w piekarni, ponieważ z jego wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Warto przygotować ten chlebek dzień wcześniej, aby kolejnego dnia delektować się jego pysznym smakiem przy śniadaniu.
Na początku należy połączyć mąkę wraz z solą oraz 1 łyżką cukru.
Kolejno wymieszać drożdże z pozostałym cukrem w ciepłej wodzie.
Do mąki dodać również olej.
Składniki dobrze połączyć ze sobą.
Następnie należy ręcznie ugniatać ciasto.
Kiedy będzie odchodzić ono od ręki, ułożyć je na podsypanej desce mąką.
Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, z czego jedną z nich zawinąć w kształt przypominający nieco owal.
Jego końce pociąć na paseczki, np. radełkiem.
Powstałe paski ułożyć na wierzchu ciasta i umieścić na blaszce do pieczenia.
Całość zakryć ściereczką na 15-30 min.
W tym czasie roztrzepać jajko i posmarować nim górę ciasta. Piec 25 min w temp. 200 stopni.