Przepis na Domowe Tiramisu z Musem Kawowym i Lody Kawowe
Cześć przyjaciele! Dziś przygotujemy dwa wspaniałe desery: domowe tiramisu z musem kawowym oraz lody kawowe. Zapraszam do gotowania razem ze mną!
Tiramisu z Musem Kawowym
Składniki:
- Do kawy:
- 250 ml wody (1 szklanka)
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub 2 filiżanki espresso
- 50 g cukru (1,75 uncji)
- Do kremu:
- 100 g serka śmietankowego
- 100 g jogurtu
- 60 g cukru (2,1 uncji)
- 250 ml śmietanki 33-38% (1 szklanka)
- Do deseru:
- Ciasteczka (12-14 sztuk)
- Kakao do posypania
Przygotowanie:
Wymieszaj wodę z kawą i cukrem, podgrzej i ostudź. W misce wymieszaj serek śmietankowy, jogurt i cukier. Ubij śmietankę, aż będzie gęsta i delikatnie wymieszaj z mieszanką serka i jogurtu. Napełnij rękaw cukierniczy kremem. Zanurz ciasteczka w przygotowanej kawie i układaj na dnie naczynia. Na ciasteczka wyłóż warstwę kremu. Powtórz warstwy, kończąc kremem na wierzchu. Posyp deser kakao. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Lody Kawowe
Składniki:
- Do kremu jajecznego:
- 4 żółtka
- 120 g cukru (4,2 uncji)
- 200 ml mleka (4/5 szklanek)
- Do kremu kawowego:
- 20 g kawy rozpuszczalnej Nescafé (0,7 uncji)
- 80 g cukru
- 60 ml bardzo zimnej wody (~1/4 szklanki)
- 400 ml śmietanki 33-36% (1+3/5 filiżanek)
- 50 g czekolady (1/2 tabliczki)
Przygotowanie:
W rondlu wymieszaj żółtka, cukier i mleko. Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Odstaw do ostygnięcia w lodówce. Wymieszaj kawę rozpuszczalną, cukier i zimną wodę. Ubijaj mikserem, aż masa będzie puszysta. Ubij śmietankę, aż będzie gęsta. Delikatnie wymieszaj krem jajeczny z bitą śmietanką i kremem kawowym. Dodaj startą czekoladę i wymieszaj. Przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.