Luksusowe ciasto czekoladowe z kremem karmelowym: Ten ekskluzywny deser będzie gwiazdą każdej uroczystości.
Doskonałe ciasto czekoladowe z pysznym kremem karmelowym. Połóż go na stole, a za chwilę nie zostanie ani jeden kawałek! Przepyszne!
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 5 jajek
- 100 g cukru pudru
- 130 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- esencja rumowa
- szczypta soli
- 50 g mielonych orzechów włoskich
Krem:
- 50 g cukru pudru
- 150 g śmietany 30%
- 50 g masła
- 250 g mascarpone
Dodatkowo:
- 200 ml kawy
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 400 g czekolady
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Ciasto przygotuj w następujący sposób. Jajka podziel na żółtka i białka. Do miski z białkami wrzuć szczyptę soli i odrobinę esencji rumowej, ubij. Następnie dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż cały cukier się rozpuści.
Delikatnie mieszając dodawaj do ubitej piany pojedynczo żółtka. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z kakao i zmielone orzechy włoskie. Mieszaj delikatnie łopatką ruchami od dołu do góry. Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C.
Piecz około 25 minut, sprawdzaj gotowość ciasta za pomocą wykałaczki. Wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw jeszcze ciasto w piekarniku na kolejne 5 minut. Następnie wyjmij je i pozwól mu ostygnąć.
Po ostygnięciu pokrój ciasto na 4 równe kawałki. Zachowaj ostrożność podczas cięcia, ponieważ warstwy będą dość cienkie.
Przygotowanie kremu. Wsyp cukier do garnka z grubszym dnem, ciągle mieszając rozpuść go, aby utworzyć karmel. Musisz zachować ostrożność, ponieważ cukier może się łatwo przypalić.
Dodaj śmietanę o temperaturze pokojowej. Delikatnie wymieszaj i wstaw z powrotem na mały ogień. Dodaj masło i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Niech krem ostygnie, po schłodzeniu zgęstnieje.
Mascarpone również powinno mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj je widelcem przed dodaniem go do karmelu. Stopniowo łyżeczkami dodawaj mascarpone, mieszaj. Przenieś do lodówki.
Przygotowanie polewy. Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej masło i włóż do kąpieli wodnej. Mieszaj, aż utworzy się zwarta polewa, odstaw do ostygnięcia.
Złożenie ciasta. Pierwszą warstwę ciasta ułóż na talerzu do serwowania. Skrop je syropem, który zrobisz mieszając kawę z cukrem waniliowym. Następnie nałóż na niego kremem karmelowym. Kontynuuj tę samą procedurę z pozostałymi składnikami, tworząc pyszny tort.
Ostatnią warstwę kremu polej przygotowaną wcześniej polewą. Ciasto odstaw najlepiej na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia możesz udekorować je według własnego gustu np. orzechami czy startą czekoladą. Życzę smacznego!