Widzę, że inni też dzielą się swoimi przepisami, więc zrobię to samo. Używam go do konserwowania warzyw i pieczarek. To proste i bez konserwantów.
Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu, to polecam wszystkim ten jeden. W zeszłym roku konserwowałam w ten sposób również cukinię, kalafior i ostrą paprykę.
Do konserw (opcjonalnie):
Wymieszaj wszystkie składniki oprócz octu. Doprowadzić do wrzenia.
Teraz gotuj przez 15 minut. Gotuję na średnim ogniu.
Na koniec dodaj ocet i wyłącz. Czekamy, aż napar ostygnie. Teraz napełniamy słoiki, w których mamy warzywa przeznaczone do konserw.
Używam go do ogórków, cukinii, kalafiora, ostrej papryki, mieszanej zieleniny, grzybów… Następnie sterylizujemy jak zwykle. Robię to tak: Filiżanki wstawiam do klasycznego garnka wyłożonego gazetami.
Pozwalam wodzie się zagotować i natychmiast ją wyłączam. Jeśli konserwujesz grzyby, musisz je najpierw ugotować w osolonej wodzie. Dżemy z tym ogórkiem są doskonałe i z mojego doświadczenia wynika, że ogórki pozostają chrupiące.