Uniwersalna marynata do ogórków, warzyw i grzybów: Doskonała, sprawdzona przez lata i bez konserwantów.

Używam tej marynaty do marynowania warzyw i pieczarek. To proste i wcale nie potrzebujesz wspomagaczy.

Widzę, że inni też dzielą się swoimi przepisami, więc zrobię to samo. Używam go do konserwowania warzyw i pieczarek. To proste i bez konserwantów.

Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu, to polecam wszystkim ten jeden. W zeszłym roku konserwowałam w ten sposób również cukinię, kalafior i ostrą paprykę.

Składniki:

  • 150 g cukru
  • 2 litry wody
  • 500 ml octu
  • 80 g soli
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • ¼ łyżeczki całego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • 28 kulek sacharyny
  • 2 goździki

Do konserw (opcjonalnie):

  • Pepperoni
  • Cukinia
  • Różne mieszanki warzyw

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki oprócz octu. Doprowadzić do wrzenia.

Teraz gotuj przez 15 minut. Gotuję na średnim ogniu.

Na koniec dodaj ocet i wyłącz. Czekamy, aż napar ostygnie. Teraz napełniamy słoiki, w których mamy warzywa przeznaczone do konserw.

Używam go do ogórków, cukinii, kalafiora, ostrej papryki, mieszanej zieleniny, grzybów… Następnie sterylizujemy jak zwykle. Robię to tak: Filiżanki wstawiam do klasycznego garnka wyłożonego gazetami.

Pozwalam wodzie się zagotować i natychmiast ją wyłączam. Jeśli konserwujesz grzyby, musisz je najpierw ugotować w osolonej wodzie. Dżemy z tym ogórkiem są doskonałe i z mojego doświadczenia wynika, że ​​ogórki pozostają chrupiące.

Polecam spróbować. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!