8 warzyw i ziół, które można kupić tylko raz i uprawiać przez cały czas. To się opłaca.

Uprawa świeżych ziół i warzyw we własnej kuchni jest bardzo prosta. Można się nimi cieszyć przez lata, jeśli kupi się je tylko raz.

Wiele roślin wypuszcza korzenie po włożeniu ich do wody. Po pewnym czasie codziennie będą wypuszczać nowe liście. Oto lista ośmiu najbardziej pożądanych roślin, które można uprawiać w domu. Te warzywa i zioła będą dostępne w nieograniczonych ilościach.

Szczypiorek

Aby cebula zaczęła rosnąć, wystarczy namoczyć jej korzenie w wodzie. Ważne jest, aby zapewnić dobre oświetlenie.

Czosnek

Korzenie czosnku można szybko wyhodować, jeśli przechowuje się je w wodzie. Kiełki te świetnie nadają się do dodawania do sałatek i sosów.

Kapusta pekińska

Umieść korzenie w wodzie i pozostaw do wyschnięcia w jasnym miejscu. Po około dwóch tygodniach można je umieścić w doniczce. Kapusta osiągnie duże rozmiary.

Seler

Umieść seler w szklance wypełnionej ciepłą wodą. Wysuszy się na słońcu. Warzywo można zasadzić w ogrodzie, gdy tylko pojawią się środkowe liście.

Sałata rzymska

Wystarczy zanurzyć połowę liści w wodzie i pozostawić na kilka dni. Nowe liście szybko wyrosną, a następnie można je zasadzić w ziemi.

Mięta

Weź kawałek mięty i przytnij go do łodygi. W ciągu tygodnia pojawią się białe korzenie. Gdy korzenie już się rozrosną, posadź miętę w obszernej doniczce z próchnicą i przepuszczalną ziemią. Mięta lubi światło słoneczne i pochłania dużo wody. Podlewaj ją co najmniej raz dziennie. Należy pamiętać o corocznym przesadzaniu.

Bazylia

Małe pędy bazylii wkłada się do wody, gdy osiągną około 3-4 cm długości. Następnie należy pozostawić je do wyschnięcia na słońcu. Gdy osiągną około 3-4 cm długości, umieść je w szklance z wodą i pozwól im wyschnąć na słońcu.

Kolendra

Kolendra, kolejna roślina, zaczyna doskonale rosnąć, gdy jest zanurzona w wodzie.

error: Treść zabezpieczona !!