Wielkanocne ciasto – Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Na wielkanocnym stole z pewnością nie powinno zabraknąć ciasta z migdałami i rodzynkami.

Składniki

  • mleko – 250 ml
  • cukier – 120 gr
  • drożdże – 20 gr
  • masło – 120 gr
  • jajka – 2 szt
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • sól – 1 szczypta
  • skórka z cytryny – z jednej cytryny
  • zwykła mąka – 450 gr
  • mąka półgruba – 200 gr
  • rodzynki – w razie potrzeby
  • pokrojone migdały – w razie potrzeby
  • jajko do namaszczenia – 1 szt

Przygotowanie

Do miski wlej letnie mleko, cukier i drożdże, wymieszaj i poczekaj, aż drożdże zaczną działać. Następnie dodać roztopione masło, jajka, cukier waniliowy, sól, startą skórkę z cytryny, rodzynki (można namoczyć w rumie) i obie mąki. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto. Następnie przykryj miskę i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut.

Następnie zwiń ciasto w rulon, uformuj bułkę i pozostaw do wyrośnięcia na 50 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ubij jajko, rozsmaruj na bułce i posyp posiekanymi migdałami. Blachę wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika i piec przez 45 minut.

error: Treść zabezpieczona !!