Nigdy nie jadłam lepszego mięsa: Świetny przepis na pieczone plastry wieprzowe.

Szybki i pyszny obiad z polędwiczkami wieprzowymi, który zachwyci każdego. Odkąd spróbowaliśmy tych pysznych pieczonych plastrów, zapomnieliśmy już o stekach.

Składniki:

  • 1,5 kg wieprzowiny
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego chili
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 800 g ziemniaków
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 2 czerwone cebule
  • 3 pomidory
  • 300 g sera
  • majonez

Przygotowanie:

Pokrój wieprzowinę na plastry o grubości 1-1,5 cm. Połóż plastry mięsa na twardej powierzchni i ubij je tłuczkiem.

Następnie w mięsie robimy płytkie nacięcia nożem w kształcie kratki. Odwróć mięso i wykonaj te same nacięcia.

Pieprz i sól wrzuć do moździerza i dobrze zmiel. Posyp przyprawami z obu stron mięsa. Dobrze go potrzyj.

Mięso włożyć do miski i odstawić. Umyte i obrane ziemniaki pokroić w okrągłe plastry.

Umieść ziemniaki w misce. Posyp solą i wymieszaj rękami. Blachę do pieczenia wyłożyć folią, posmarować olejem. A my układamy ziemniaki.

Połóż plastry mięsa na wierzchu ziemniaków. Pokrój cebulę w krążki.

Umieść krążki cebuli na wierzchu mięsa. Pomidora pokroić w plasterki i kładziemy go na cebuli.

Przykryj blachę folią aluminiową, włóż do piekarnika. Piec 1 godzinę w 180°C. Po upływie czasu zdejmij folię, nałóż majonez na plastry. Posyp tartym serem.

Umieść blachę w piekarniku. Piecz przez kolejne 15-20 minut. Pieczone mięso podawane jest ze świeżą sałatą i posiekanym pomidorem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!