Od jakiegoś czasu wiele osób zaczyna na nowo zdawać sobie sprawę z niemalże magicznych właściwości wody po kiszonych produktach spożywczych.
Lista warzyw, które można zapakować do słoików, a z których woda może przydać się na wiele sposobów, jest bardzo długa – od koreańskiego kimchi aż po kiszoną kapustę i oczywiście ogórki, bez których wielu Polaków nie wyobraża sobie obiadu.
Woda po ogórkach kiszonych ma wiele zastosowań, z czego niektóre mogą Cię zadziwić. Jeśli więc zdarzało Ci się wylewać ją, bo nie wiedziałeś, co z nią zrobić, przeczytaj ten artykuł, by wydobyć z niej tak wiele, jak to tylko możliwe!
1. Uspokaja rozstrój żołądka
Woda po ogórkach składa się z wody, octu i soli, nic więc dziwnego, że jest kwaśna. To właśnie jej kwasowość reguluje pH żołądka i w przypadku jego rozstroju może sprawić, że osoba dotknięta tą dolegliwością poczuje się znacznie lepiej.
2. Łagodzi zgagę
Jeśli często męczy Cię zgaga, a chcesz leczyć ją domowymi sposobami, spróbuj wymieszać odrobinę wody z ogórków z łyżką miodu. Nie brzmi zachęcająco? Sprawdź tę metodę i przekonaj się, że działa.
3. Leczy bolące gardło
Ocet jest składnikiem wielu domowych lekarstw na przeziębienie, dlatego jeśli czujesz, że zaczyna boleć Cię gardło, napij się wody po ogórkach. To sprawdzona alternatywa dla lekarstw, jakie możesz kupić w aptece.
4. Łagodzi poparzenia słoneczne
Kiedy pogoda dopisuje, grzechem jest nie skorzystać ze słońca i się nie opalać. Kiedy jednak na Twojej skórze wystąpią poparzenia, nie musisz się martwić. Woda po ogórkach kiszonych działa kojąco i świetnie sprawdza się jako balsam po opalaniu. Zanurz w niej waciki i delikatnie przetrzyj oparzenia
5. Łagodzi swędzenie po ukąszeniach komarów
Komary wielu z nas zalicza do zdecydowanych wad ciepłej pory roku. Można powiedzieć, że bycie pokąsanym przez nie jest nieuniknione, a wszyscy wiemy, jak dokuczliwe mogą być swędzące bąble na skórze.
Z pomocą przychodzi ocet zawarty w wodzie z ogórków – neutralizuje swędzenie. Może jednak wysuszyć skórę, dlatego musisz pamiętać o odpowiednim nawilżeniu.
6. Leczy kaca
Życie byłoby znacznie przyjemniejsze, gdyby nie kac morderca męczący nas na drugi dzień po udanej imprezie. Aby jednak złagodzić jego działanie, wypij około 100 ml wody po ogórkach kiszonych zaraz po przebudzeniu. Poczujesz się lepiej i zauważysz, jak zawarta w niej sól działa cuda w Twoim organizmie.
7. Usuwa nieświeży oddech
Brzydki zapach z jamy ustnej często ma podłoże bakteryjne. Ocet dodawany do marynaty do kiszenia ogórków natomiast ma właściwości bakteriobójcze. Od dawna używało się go do usuwania nieprzyjemnych zapachów, dlatego jeśli zmagasz się z tym problemem, wypróbuj picie dużego łyka wody codziennie przez tydzień.
8. Zabija chwasty
Woda po ogórkach jest szkodliwa dla roślin, dlatego jeśli chcesz pozbyć się niechcianych lokatorów Twojego ogródka lub skalniaka, rozpyl nad nimi nieco roztworu, a te wkrótce znikną.
9. Zachowuje świeżość jedzenia
Warzywa są pyszne i zdrowe, ale niestety nie mogą zbyt długo leżeć w lodówce, bo inaczej się zepsują. Jeśli więc chcesz zachować ich świeżość przez dłuższy okres czasu, zanurz ich w wodzie po ogórkach. Marynata sprawi, że się nie zepsują, a poza tym będą później dobrze smakować.
10. Czyści miedź
Miedziane przedmioty po jakimś czasie pokrywają się patyną, ale jeśli chcesz odnowić ich lśniący wygląd, zanurz szmatkę w wodzie z ogórków i wypoleruj je, by znów nabrały blasku.