Odkryj, jak stworzyć gwiazdę każdej imprezy: likier miętowy, który zachwyca zapachem i smakiem, a jego przygotowanie – Proste jak nigdy, tylko 4 składniki.
63
Zachwycisz wszystkich tym domowym likierem miętowym, tak smakowitym, że z pewnością wielu poprosi Cię o jego przepis. W naszym domu to specjalność mojego męża, którą chętnie zamawiają także nasi sąsiedzi.
Potrzebne składniki:
Mięta: 30 – 40 g
Wódka: 500 ml
Woda: 200 ml
Cukier puder: 300 g
Jak przygotować:
Zacznij od zebrania 5-6 dużych gałązek świeżej mięty, oderwij liście i umieść je w pojemniku o pojemności 1 litra. Zalej liście wódką, zamknij pojemnik i szczelnie zakręć pokrywkę. Przechowuj w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez około tydzień, mieszając regularnie liście.
Po upływie tygodnia przygotuj syrop: wsyp cukier do garnka, dodaj wodę i gotuj, aż powstanie syrop. Pozostaw go do ostygnięcia.
Następnie przecedź nalewkę miętową przez sitko do czystego pojemnika i połącz z ostudzonym syropem. Dokładnie wymieszaj.
Przelej alkohol do butelki i pozostaw w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na co najmniej 1 miesiąc.
Po miesiącu likier będzie gotowy do spożycia, ale warto na niego poczekać. Stanie się on prawdziwą gwiazdą każdej uroczystości!