W 10 min przygotuj i do piekarnika. Po wyjęciu znika ze stołu w kilka chwil. Zapiekanka po ukraińsku – hit w mojej kuchni.

Idealnie smakuje, szybko się przyrządza i jest stosunkowo tania – to właśnie zapiekanka ziemniaczana.

W tej wersji przygotowuje ją z cukinią oraz boczkiem, dzięki czemu zyskuje niebanalny smak. Wystarczy dosłownie kilkanaście minut pracy, by móc cieszyć się smakiem tej wyjątkowej potrawy.

Składniki:

  • Ziemniaki (minimum 0,5 kg)
  • 2 duże cukinie
  • czosnek
  • porcja boczku (250 g)
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie przyprawa do zapiekanek
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Cukinię starannie oczyść, ale nie obieraj. Pokrój ją na cienkie plastry, oprósz solą i włóż do miski. Odstaw na kilka minut.

W międzyczasie przygotuj ziemniaki. Jeśli są młode, najlepiej kroić je bez obierania. W przypadku starszej odmiany warto pozbyć się skórki. Pokrój warzywo w średniej grubości plastry. Podobnie zrób z boczkiem, najlepiej kroić go prostopadle (kawałki będą mniejsze, ale będzie ich więcej). Obierz 3 ząbki czosnku i potnij wzdłuż.

Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem. Na spód wyłóż plastry odsączonej z wody cukinii. Następnie połóż plastry czosnku, boczku, a na koniec ziemniaki. Wierz zapiekanki przypraw według uznania, możesz użyć również specjalnej przyprawy do tego typu potraw.

Naczynie przykryj folią i wstaw do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Piecz 20 minut, następnie zdejmij folię i podpiecz potrawę jeszcze przez kwadrans.

Po upieczeniu wierzch udekoruj świeżo pociętą pietruszką lub polej ulubionym sosem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!