Obierz cebulę i gotuj łupiny cebuli we wrzącej wodzie przez 10 minut. Ostudź, a następnie rozcieńcz roztwór wodą do uzyskania około 5 litrów. Tak przygotowanym roztworem należy codziennie podlewać ogórki. Roztworem można spryskiwać ogórki w celu odstraszenia szkodników. Ten nawóz jest niesamowity – sam możesz zobaczyć rezultaty.
Wysokie plony ogórków wymagają intensywnego odżywiania roślin. Można to zrobić za pomocą starej metody – fermentacji. Dwie trzecie wiadra należy wypełnić bułką tartą. Do wiadra należy dolać wody i załadować skórki namoczoną bułką tartą. W przeciwnym razie mogą one wypłynąć na powierzchnię, gdy chleb zacznie fermentować.
Pozostaw wiadro na tydzień w ciepłym miejscu. Powstałą substancję należy rozcieńczyć z wodą w stosunku 1:1. Można ją stosować jako nawóz do podlewania dopiero co posadzonych ogórków. Stosować na początku kwitnienia i do momentu, gdy owoce osiągną pożądaną wielkość.
Włóż węgiel do wody i pozostaw na jeden dzień. Następnie wsyp węgiel do litrowego kubka. Jeden kubek przypada na każdy krzak ogórka.