Co ciekawe, choć owoce te są sprowadzane do naszego kraju z zagranicy, istnieje możliwość hodowli cytryny zwyczajnej w domu. Kluczem do pełnej dawki witamin jest jednak wykorzystanie możliwości tego owocu w całości.
Zazwyczaj zaleca się picie soku z cytryny z ciepłą wodą. Robienie tego na czczo, uważa się za dobry sposób na oczyszczenie organizmu.
Część badaczy wskazuje, że cytryna ma destrukcyjny wpływ na komórki nowotworowe i może wspomóc terapię przy wielu odmianach tej choroby, m.in. raka płuc, piersi czy jelita grubego. W przeciwieństwie do inwazyjnych metod leczenia nie wpływa ujemnie na zdrowe komórki.
Ponieważ zjedzenie cytryny w całości wiązałoby się z dużym dyskomfortem, najlepiej umyć ją, wysuszyć i zamrozić. Następnie można wykorzystać ją tartą do rozmaitych dań, koktajli czy deserów.
Poza wspomnianymi korzyściami, istnieją inne udokumentowane zalety cytryny spożywanej w całości. Bezpośrednio wiążą się z witaminami i składnikami mineralnymi znajdującymi się w tym cytrusie. Oto kilka z nich: