Zupa z fasolą i kwaśnym koperkiem – Zaskoczę Cie tym przepisem.

Składniki

  • 400 g mleka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3-4 ziemniaki
  • puszka białej fasoli (bez marynaty)
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 1 łyżka masła
  • ok. 1500-1700 ml bulionu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • nasiona kminku
  • szczypta cukru

Proces przygotowania

Drobno posiekaj cebulę, a marchewkę zetrzyj na grubej tarce. Rozpuść masło i usmaż cebulę z nowymi przyprawami. Dodać marchewkę i po usmażeniu oprószyć mąką. Mieszamy i chwilę smażymy. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kminek, liść laurowy i sól.

Gotuj około 10 minut i dodaj fasolę. Weź kilka łyżek zupy i wymieszaj ją z mlekiem. Wszystko wlewamy do zupy, a na koniec dodajemy lekko ubite jajko i nie mieszamy za bardzo, żeby pozostały większe kawałki. Na koniec dodajemy koperek i doprawiamy zupę szczyptą cukru i pieprzu.

error: Treść zabezpieczona !!